Pizza calzone
Wil jij zelf een pizza calzone maken? Je zet deze gezonde pizza in 20 minuten op tafel. De traditionele pizza calzone is gevuld met tomatensaus, salami, ham, mozzarella, ricotta en parmezaanse kaas, bestreken met een losgeklopt ei.
Gezonde pizza
Met wat kleine aanpassingen zet je een gezonde pizza op tafel. Als bodem gebruik je een volkoren wrap, de salami en vettere kaassoorten laat je weg. Vul de pizza aan met een salade en je krijgt alles binnen wat je nodig hebt voor een gezond recept.
Een Italiaanse calzone is een eigenlijk een dubbelgevouwen, halvemaanvormige pizza. Het is ontstaan als streetfoodversie van de gewone ronde pizza. Omdat de calzone is dubbelgeklapt, kan de vulling er niet uitvallen.
Ingrediënten
- 4 grote volkoren wraps
- ± 150 – 200 ml gezeefde tomaat
- 1 paprika
- 250 gram champignons
- 125 gram hamreepjes
- 100 gram geraspte 30+ kaas
- 100 gram mozzarella
- ±1 el Italiaanse kruiden
- 1 á 2 eieren
- Peterselie om te garneren
Maak het recept dieet proof door er nog een salade bij te eten. Zo krijg je naast de gezonde pizza calzone versie voldoende voedingstoffen binnen.
Serveer met een extra salade
- 200 gram ijsbergsla
- 1 paprika
- 2 tomaten
- ½ komkommer
- 4 gekookte eieren
- Dressing naar keuze
Zo bereid je Pizza calzone
- Verwarm de oven op 200 graden. Besmeer de wraps voor de helft met een dun laagje gezeefde tomaat. Houd een ruime rand van 1 cm van de rand vrij, zodat je de calzones straks goed dicht kunt ‘plakken’.
- Snijd de paprika, champignons en mozzarella in kleine stukjes. Voeg toe aan een kom en meng de hamreepjes en de Italiaanse kruiden erdoorheen. Schep wat vulling op de tomatensaus.
- Klopt het ei los. Bestrijk de rand die je vrij hebt gelaten met een laagje ei. Vouw de wraps dubbel en druk de randen goed op elkaar. Druk met je duim extra goed aan en herhaal een paar keer. Laat vervolgens ±2-3 minuten drogen zodat het ei iets begint te drogen. Druk nogmaals aan.
- Smeer de bovenkant van de wraps in met het eigeel en bestrooi met de geraspte 30+ kaas. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de calzones eroverheen. Bak de gezondere calzones ±10-12 minuten in de oven of totdat de kaas goed gesmolten is.
- Snijd ondertussen de groenten voor de sla fijn en meng met de sla en dressing in de kom. Snijd de eieren in partjes en verdeel over de salade heen. Serveer de salade met de calzones. Garneer ze eventueel nog met wat peterselie.
Alle Slinc recepten mag je gebruiken als je wilt afvallen, dus ook deze gezonde pizza. Wil je niet afvallen, maar gewoon gezond eten? Ook dan kun je de Slinc recepten aanhouden. Je krijgt alles binnen wat je nodig hebt.
Voedingswaarde
- 508 kcal
- 20,9 gram vet, waarvan verzadigd 6,8
- 35,2 gram eiwitten
- 39 gram koolhydraten
- 11 gram vezels
Kook je liever uit een receptenboek?
Ondanks dat je alle afval recepten ook online terug kunt vinden, zijn de Slinc kookboeken maar wát handig in de keuken. Heel makkelijk als je liever niet vanaf een beeldscherm kookt. En niks geen onhandig dik receptenboek dat dichtvalt als je staat te koken. Gebundeld in een makkelijk formaat blijft dit kookboek makkelijk open liggen.
De Slinc kookboeken zijn in 3 delen verkrijgbaar voor slechts € 16,99 per stuk.