Rode kool ovenschotel
Deze rode kool ovenschotel is echt mijn favoriet onder de ovenschotels. Stampotten en ovenschotels vallen vaak onder de noemer ‘zware kost’, maar echt geheel onterecht. We zijn bang voor de aardappel, terwijl die juist heel voedzaam is. Je kunt eindeloos variëren met groente, waardoor je elke keer een nieuwe schotel of stamppot op tafel kunt zetten. En dan is de rode kool ovenschotel echt heel verrassend lekker.
Rode kool schotel
Ik gebruik in dit recept diepvries groente, maar je kunt natuurlijk ook verse rode kool en appel gebruiken. Dan kun je de rode kool die je over hebt de volgende dag rauw door je salade eten.
Rode kool
Rode kool is vooral vanwege gezond vanwege de stoffen anthocyanidinen. Dat geeft de rode kool zijn rode kleur. Deze stoffen zijn ontstekingsremmend en zorgen voor een vermindering van vetophoping (vooral cholesterol) in de bloedvaten.
Ingrediënten
- 750 gram kruimige aardappelen
- rode kool met appel (diepvries, 450 gram)
- 100 – 150 ml magere melk
- 300-400 gram rundergehakt
- 2 tl gehakt- of vleeskruiden zonder toegevoegd zout
- handje cranberries
- 2 uien
- 1 à 2 el vloeibare boter
Zo bereid je Rode kool ovenschotel
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Schil de aardappelen en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.
- Doe de bevroren rode kool in een pannetje en laat op laag vuur ontdooien.
- Ontvel de uien en snijd ze in ringen.
- Verhit wat vloeibare boter in de pan en bak de uienringen aan. Rul ondertussen in een andere bakpan het gehakt en breng het op smaak met de gehakt- of vleeskruiden.
- Als de uien en gehakt klaar zijn en de rode kool is ontdooid, giet dan de aardappelen af en stamp/pureer ze met een scheutje melk tot aardappelpuree.
- Pak een ovenschaal en schep de rode kool erin. Doe daarop het gebraden gehakt, daarna de uien en daarbovenop de cranberries. Verdeel de aardappelpuree eroverheen. Smeer een klein beetje vloeibare boter over de bovenkant voor een bruin korstje (geen paneermeel gebruiken).
- Laat de schotel 35 minuten in de oven staan.
Alle Slinc recepten mag je gebruiken als je wilt afvallen, dus ook deze rode kool ovenschotel. Wil je niet afvallen, maar gewoon gezond eten? Ook dan kun je de Slinc recepten aanhouden. Je krijgt alles binnen wat je nodig hebt.
Voedingswaarde
per eenpersoonsportie
- 553 kcal
- 24 gram vet, waarvan verzadigd 8 gram
- 27 gram eiwit
- 56 gram koolhydraten
Kook je liever uit een receptenboek?
Ondanks dat je alle afval recepten ook online terug kunt vinden, zijn de Slinc kookboeken maar wát handig in de keuken. Heel makkelijk als je liever niet vanaf een beeldscherm kookt. En niks geen onhandig dik receptenboek dat dichtvalt als je staat te koken. Gebundeld in een makkelijk formaat blijft dit kookboek makkelijk open liggen.
De Slinc kookboeken zijn in 3 delen verkrijgbaar voor slechts € 16,99 per stuk.