Ovenschotel met zoete aardappel en kabeljauw
Met kabeljauw in combinatie met prei, kookroom en kerrie krijg je een heerlijke en gezonde ovenschotel. Alle Slinc. recepten mag je gebruiken als je wilt afvallen, dus ook deze prei ovenschotel met zoete aardappel en kabeljauw. Wil je niet afvallen, maar gewoon gezond eten? Ook dan kun je de Slinc recepten aanhouden. Je krijgt alles binnen wat je nodig hebt.
Kabeljauw ovenschotel
Prei is (net als knoflook en bieslook) familie van de ui. Deze groente is het hele jaar door verkrijgbaar, maar de winterprei is wel wat dikker en steviger dan de zomerprei. Je kunt de prei helemaal eten, het witte en groene gedeelte. Verwijder alleen de buitenste bladeren en het kontje. Het witte gedeelte is wat sterker van smaak. Het groene deel is wat taaier, maar bevat wel de meeste vitaminen en mineralen. Prei bevat net als veel andere groente veel vezels, die ervoor dat je na het eten langer vol zit.
Ingrediënten
- 200 gram zoete aardappels, geschild
- 400 gram (voorgesneden) prei
- 260 gram kabeljauw 2 stuks
- 2 tl kerrie poeder
- 1 courgette
- 200 ml kookroom light
- Peper en zout
- 40 gram geraspte 30+ kaas
- 1 el olijfolie
Zo bereid je Ovenschotel met zoete aardappel en kabeljauw
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng een pan met water aan de kook.
- Snijd de zoete aardappel in hele dunne plakjes en schaaf met een kaasschaaf of mandoline plakjes van de courgette. Kook de zoete aardappel 2 minuten. Giet af en laat uitstomen.
- Besprenkel de courgette met wat zout en laat in een zeef uitlekken. Zo wordt het vocht onttrokken.
- Verhit 1 el olijfolie in een grote pan en bak de prei 4-5 minuten aan. Breng op smaak met 1 tl kerriepoeder, peper en zout. Halveer de kabeljauw in de breedte. Meng de kookroom light met de kerriepoeder en breng op smaak met een snuf peper.
- Vet een ovenschaal in met wat olie. Leg de helft van de zoete aardappelplakjes op de bodem en bedek met een de helft van de courgette. Leg de stukken kabeljauw op de courgette. Verdeel de prei eroverheen en maak vlak aan de bovenkant. Verdeel de overige plakjes courgette over de prei en vervolgens de overige plakjes zoete aardappel over de courgette.
- Schenk de kookroom light over de zoete aardappel heen en verdeel de kaas eroverheen. Bak 20-25 minuten in de oven, totdat er een goudbruin korstje ontstaat.
Voedingswaarde
per eenpersoonsportie
- 517 kcal
- 17 gram vet, waarvan verzadigd 4 gram
- 44 gram eiwitten
- 40 gram koolhydraten
- 9 gram vezels
Kook je liever uit een receptenboek?
Ondanks dat je alle afval recepten ook online terug kunt vinden, zijn de Slinc kookboeken maar wát handig in de keuken. Heel makkelijk als je liever niet vanaf een beeldscherm kookt. En niks geen onhandig dik receptenboek dat dichtvalt als je staat te koken. Gebundeld in een makkelijk formaat blijft dit kookboek makkelijk open liggen.
De Slinc kookboeken zijn in 3 delen verkrijgbaar voor slechts € 16,99 per stuk.