Ik ben een emotie-eter. Help!
Stap 1 – Hou op met uitspreken dat je emotie-eter bent
Door uit te spreken dat je een emotie-eter bent, leg je jezelf een ‘emotionele blokkade’ op zoals ik dat noem. Door iets uit te spreken wat of wie je bent, geloof je daar ook zelf in en handel je daarnaar. Je sluit voor jezelf de mogelijkheid uit dat je ook iets anders kunt zijn dan dat. Onbewust aanvaard je dat het een situatie is waar jij niets aan kunt doen en iets aan kunt veranderen. Je houdt op deze manier alleen maar in stand wat je juist niet wilt.
Zet dus een dikke streep door ‘ik ben een emotie-eter’.
Stap 2 – Stel jezelf een nieuw doel
Je kunt zijn wie je wilt zijn, jij bepaalt. Bepaal dus voor jezelf wat je wilt zijn of welke doel je wilt bereiken. Het is belangrijk dat in een doelstelling niet de woorden ‘niet’ of ‘moet’ gebruikt. Je wilt juist formuleren waar je naartoe wilt en niet extra benadrukken wat je niet meer wilt. Dat kan dus bijvoorbeeld zijn:
- Ik wil van eten genieten (dus niet: ik moet anders over eten gaan denken)
- Ik wil zonder schuldgevoel snoepen (dus niet: ik wil me niet meer schuldig voelen als ik snoep)
- Als ik stress heb ga ik sporten
- Als ik me rot voel praat ik met mijn partner
Stap 3 – Doorbreek de vicieuze cirkel
Je hebt nu een nieuw doel. Dat betekent ook dat je voor het eerst in je leven anders moet gaan handelen. Denk daar eens over na. Wat is daar voor nodig om tot dat doel te komen? Wat moet ik ervoor doen? Hoe ga ik me dan voelen? Hoe ga ik de situatie anders aanpakken als ik weer een stress situatie heb of mezelf verdrietig voel?
Stap 4 – Accepteer dat het een proces is
Je moet voor het eerst in je leven anders gaan nadenken, anders gaan handelen. Dit patroon, deze negatieve vicieuze cirkel waar je al jaren in zit, wil je doorbreken. Dat gaat niet in 1 keer goed. Je stapt ook niet in een auto zonder rijbewijs en kan ineens autorijden. Accepteer dat het een leerproces is en dat je nog wel 5x op je snufferd zult gaan.
Stap 5 – Accepteer je fouten en leer ervan
Je gaat gegarandeerd de mist in. Je hebt jezelf voorgenomen om het anders te doen en toch zit je ineens op de bank met die hele reep chocola achter je kiezen. Straf jezelf niet af (zoals je normaal altijd al doet!) maar accepteer je fout en leer ervan. Een volgende keer pak je het anders aan om dit te beperken of zelfs te voorkomen. Het is belangrijk dat je dit ene moment isoleert. Dit ene moment bepaalt niet hoe de rest van je dag of week eruit ziet. Het is gebeurd, je kunt er niets aan veranderen, maar je kunt wel bepalen wat je nu gaat doen. Leer ervan, pak het weer op, formuleer je doel opnieuw en ga door.
Stap 6 – Blijf voedzaam eten
Alle stappen tot nu toe zijn mentale stappen. Er is nog 1 stap die net zo belangrijk is, lichamelijk. Door dagelijks genoeg voedzaam te eten, verminder je de drang naar lekkers. Je voorkomt dat je lichaam een tekort krijgt en bijna schreeuwt om voedingsstoffen. Dat tekort vertaal jij in een eetbui of snoepbui. Eet dus om de 2 tot 2,5 uur een voedzame maaltijd.
Wil je meer leren over voedzaam eten? Dat kan in Fase 3 – Balans van Slinc. Zo blijf je beter op gewicht en voorkom je eetbuien. Wil jij graag persoonlijk begeleid worden in het doorbreken van emotie-eten of je strijd tegen de kilo’s? Dat kan onder onze persoonlijke begeleiding bij In Shape Afslankstudio.