Afvallen? Beperk zó jouw insuline
Insuline en afvallen
Afslank- en voedingscoach Rachel Hulshof
14 november 2024 – Bij een stabiele bloedsuikerspiegel is de aanmaak van insuline beperkt en wordt afvallen echt een makkie. Ik leg je in deze video podcast uit:
- Waarom is de beperking van insuline zo belangrijk als je wil afvallen?
- Hoe werkt de bloedsuikerspiegel precies?
- En vooral belangrijk: hoe zorg je voor een stabiele bloedsuikerspiegel?
De werking van de bloedsuikerspiegel
Alles wat je eet en drinkt heeft invloed op je bloedsuikerspiegel, ook wel de bloedsuikers genoemd. Dus de mate waarin er suiker in je bloed zit, even simpel gezegd. Zodra je eet of drinkt worden koolhydraten opgenomen in je darmen en omgezet naar glucose in je bloed. Zodra er glucose in het bloed zit, stijgt de bloedsuikerspiegel. Dan komt de alvleesklier in actie met de productie van insuline. Dit hormoon maakt het mogelijk voor cellen om de glucose op te nemen als energie.
Wat doet insuline?
Heel simpel gezegd: insuline is de sleutel die de deur van het cel openmaakt zodat glucose in de cel kan. Als cellen verzadigd zijn in energie maar er nog glucose in het bloed zit, dan zet het lichaam dat overschot aan glucose om in lichaamsvet. Als je dus te vaak een hoge bloedsuikerspiegel hebt en daarmee een overschot aan glucose, kom je dus aan in gewicht.
Nou zou je kunnen denken ‘dan ga ik gewoon minder koolhydraten eten’. Vandaar dat ook het koolhydraatarme dieet erg populair is. Waar ik overigens absoluut geen voorstander van ben. Want koolhydraten zijn een belangrijk brandstof voor je lichaam. Het is een van de macronutriënten naast eiwitten en vetten die je nodig hebt om te kunnen bewegen, na te denken, je lichaamstemperatuur te regelen etc.
Enkelvoudige en meervoudige koolhydraten
Het is dus letterlijk een brandstof voor je lichaam, zoals je ook brandstof in je auto doet om te kunnen rijden, hebben wij koolhydraten nodig voor die energie. Maar er zit wel een verschil in koolhydraten. Even simpel gezegd enkelvoudige koolhydraten en meervoudige koolhydraten. Enkelvoudige koolhydraten zijn witte producten dus witbrood, pasta, friet, pizza, afbakbroodjes, cola, alles waar echt suikers in zit, dat zijn enkelvoudige koolhydraten.
Meervoudige koolhydraten zijn alle gezonde producten. Dus volkoren producten, vlees, vis, groente, zilvervliesrijst, zuivel, dat zijn meervoudige koolhydraten. Het verschil tussen die twee koolhydraten is dat een enkelvoudige koolhydraat heel snel wordt opgenomen in je bloed en een meervoudige koolhydraat minder snel wordt opgenomen in je bloed.
Glykemische index
De snelheid waarmee koolhydraten in je bloed worden opgenomen, wordt geïndexeerd met een glykemische index. Dus elk product heeft een, afgekort, een GI-waarde. Vroeger mensen die diabetes hadden die wisten van heel veel producten de GI-waarde uit hun hoofd. Dat ze precies wisten hoeveel koolhydraten ergens in zaten, zoals in een boterham bijvoorbeeld.
En wat voor GI-waarde dat dus had, dus hoe hoog stijgt mijn bloedsuikerspiegel hiermee. Tegenwoordig hebben ze daar een apparaatje voor, waar ook de insuline mee wordt geregeld.
De GI-waarde geeft dus aan de waarde waarmee je bloedsuikerspiegel stijgt op het moment dat je dat product eet of drinkt. Er zit een verschil in de hoogte en snelheid waarmee een product wordt opgenomen in je bloed. Enkelvoudige koolhydraten gaan snel en geven een hoge piek in de bloedsuiker. Meervoudige koolhydraten worden minder snel opgenomen en geven een minder hoge piek.
Schommelingen in de bloedsuiker
Op het moment dat de bloedsuiker uitslaat, maakt het lichaam insuline aan. Dat is naar evenredigheid van hoe hoog die piek is. Dus op het moment dat jouw piek heel hoog is, maak je ook evenredig evenveel insuline aan en is je dal dus net zo laag als dat je piek hoog is. Hoe lager je dal, hoe slechter jij je voelt. Je energie is slecht en je wil dan ook weer eten. Dus je hebt ook sneller honger. Je hebt ook zin in lekkere dingen, vooral koolhydraten vaak.
Lekkere koolhydraten, dat is ook de reden waarom bijvoorbeeld als je één chocolaatje pakt het heel lastig is om het bij dat ene chocolaatje te laten. Suiker vraagt om suiker. Dat geeft een hoge piek in de bloedsuiker en door de aanmaak van insuline kom je in een laag dal. Je hebt vaker en meer honger. Het gevolg is dus dat je vaker en meer (slecht) eet of gaat snoepen.
Beperk gebruik van zoetstof
Overigens is dit een trucje wat wordt gebruikt in de veefokkerij. Daar gebruiken ze zoetstof dat een signaal afgeeft naar het lichaam dat er suiker binnenkomt. Maar de daadwerkelijke waarde van suiker is er niet, want het is zoetstof, maar je lichaam reageert daar wel zo op. Dus er is wel insuline aanmaak. Dat geeft een enorm laag dal, want er is helemaal geen piek geweest. Het gevolg is, dat je continu blijft eten. Dit trucje gebruiken ze in de veefokkerij om bijvoorbeeld varkens continu te laten eten overeten. En dat ze dus in een korte tijd heel snel heel dik worden.
Daarom kun je dus beter niet te veel zoetstof gebruiken, want daar ga je uiteindelijk dus meer door eten. Je hebt dus veel last van een bloedsuiker met veel pieken en dalen. Je eet meer, je voelt je heel slecht, je energie is slecht.
Insuline resistentie kan leiden tot diabetes type 2
Daarnaast loop je het risico dat je resistent wordt voor insuline, dus dat je lichaam niet meer reageert op insuline. Insuline resistentie kan leiden tot diabetes type 2. Je kunt jezelf dus letterlijk ziek eten!
Dat kan zomaar gebeuren als je te vaak en teveel (slecht) eet. Er is continue een aanmaak van insuline. Dit is letterlijk een overbelasting van je verteringssysteem, dat houd je lichaam gewoon niet vol. En dan komt er een punt dat het lichaam het niet meer kan bijbenen en opgeeft. Je wordt insulineresistent. Dat betekent dat je niet meer gevoelig bent voor het effect van insuline. Glucose in het bloed kan niet meer worden opgenomen in cellen: diabetes type 2. De kans op diabetes type 2 is groter als je overgewicht hebt en een slechte leefstijl.
Insuline resistentie dieet
Maar er is ook goed nieuws! Door af te vallen kun je ervoor zorgen dat het lichaam weer gaat reageren op insuline. Er is dus een kans dat je jezelf kunt genezen van diabetes type 2. Ik heb dit in mijn begeleiding al meerdere keren meegemaakt. Overigens wel alleen met dames die enkel tabletjes gebruikten voor diabetes type 2. Maar door het aannemen van een gezond eetpatroon en tegelijk in gewicht afvallen, waren ook de tabletten niet meer nodig. Door gezond eten en afvallen waren zij genezen van diabetes type 2.
Maar dat is niet de enige reden, want wat ik al noemde is dat er insuline wordt aangemaakt. Door insuline stijgt het groeihormoon IGF, Insulin-like Growth Factor. Wat weer de groei van weefsel stimuleert, waaronder ook je vetweefsel. Dus insuline zorgt indirect ervoor dat je juist… groeit. Dat je vetcellen groeien dus dat je uiteindelijk ook zwaarder wordt. Dus je doet er goed aan om de aanmaak van insuline zoveel mogelijk te beperken, wat je vervolgens weer doet met een stabiele bloedsuikerspiegel.
Maar hoe bereik je een stabiele bloedsuikerspiegel?
Dat kan op verschillende manieren, er zijn meer wegen naar Rome. Het is van veel diëten een uitgangspunt, zoals bij intermittent fasting. Zij geven aan om juist minder eetmomenten aan te houden en minder te eten. Als afslank- en voedingscoach sta ik daarentegen juist voor regelmatig over de dag eten, om de 2 – 2,5 uur eten.
Waarom? Omdat dat niet alleen zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel, maar ook zorgt voor een hoge stofwisseling. En een hoge stofwisseling zorgt weer voor een hoog resultaat in afvallen. En dat is nu net wat we willen. Dat bereik je met regelmatig over de dag eten met voedzame producten, die voornamen uit meervoudige koolhydraten bestaan.
Afvallen zonder hongergevoel
Het voordeel van continu kleine beetjes eten, is dat je geen honger hebt. Dus een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt er uiteindelijk ook voor dat je een dieet beter volhoudt en makkelijker volhoudt. Je hebt minder honger, je hoeft ook minder te eten, je hoeft ook minder vaak te eten. Dus het is veel makkelijker om een dieet goed langer vol te houden.
Bij een stabiele bloedsuiker voel je je ook veel beter. Je energie is goed, je voelt je lekker en je concentratie is ook veel beter. Je kunt helder nadenken, je nachtrust verbetert en je valt eindelijk die kilo’s af.
Gezond eten en afvallen
Slinc heeft dat in duidelijk eetprogramma gegoten. Een schema wat je heel makkelijk vol kan houden vanwege dus die bloedsuikerspiegel. Want dat is een van de uitgangspunten van afvallen met Slinc, een stabiele bloedsuikerspiegel. Er is een goede verdeling van koolhydraten, eiwitten en vetten. Je krijgt alles binnen wat het lichaam nodig heeft en tegelijk een hoog resultaat in afvallen.
Mijn advies als afslankcoach
Afvallen met gezond eten geeft het beste resultaat geeft op lange termijn. Je houdt een dieet op deze manier gemakkelijk lang vol, je hebt geen honger en het vormt een goede basis voor een blijvende leefstijl verandering. Als je het lichaam voedt met alle macronutriënten: koolhydraten, eiwitten en vetten functioneert het lichaam optimaal. Je verbranding schiet omhoog door om de 2-2,5 uur voedzaam te eten, dus ook je vetverbranding. Je valt eindelijk die kilo’s af.
Een hoge stofwisseling zorgt dus voor het hoogste resultaat in afvallen. Daarnaast zorgt het om de 2-2,5 uur voedzaam eten voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Hoe stabieler de bloedsuikerspiegel is, hoe beter je afvalt. Dit zijn de principes van het Slinc programma, afvallen met gezond eten.