Griekse kipburger en tzatziki salade
Ik blijf nog even zitten op het terras in Griekenland. Kwam laatst de kipburger met tzatziki en Griekse salade al voorbij, maak ik nu met soortgelijke ingrediënten een variant hierop: de Griekse kipburger. Een salade van komkommer, tomaat en tzatziki mag uiteraard niet ontbreken.

Kipburger met tzatziki
Met de typische ingrediënten feta en Kalamata olijven krijgt de kipburger die Griekse signatuur. De Kalamata olijf is een typische Griekse olijf en genoemd naar de stad Kalamata in het zuidelijke Peloponnesos. De olijven worden voornamelijk gebruikt als tafelolijf op een borrelplank of door een salade. De olijf heeft een karakteristieke zwarte of diep paarse kleur en kent een intense fruitige en zoutige smaak. Kalamata olijven zijn net als andere olijven rijk aan gezonde vetten, ijzer, calcium, Vitamine A en vezels. Maar deze smaakmaker is niet voor niets intens: in vergelijking tot de klassieke groene olijf bevat de Kalamata olijf dubbel zoveel vet en kcal.
Mis jij volkoren brood tijdens Slinc? Dan kun je vandaag je hart ophalen, want dit recept is met volkoren brood. Dat mag je tijdens Slinc 1x per week.
Ingrediënten
Voor de kipburger:
- 200 gram kippengehakt
- 1 teen knoflook
- ½ tl komijnpoeder
- 1 tl oregano
- 6 Kalamata olijven
- 50 gram feta
- Grote hand spinazie
- 2 sneden volkorenbrood
- 2 el tzatziki
- ½ rode ui
- Romaine sla
Voor de salade:
- 2 tomaten
- ½ komkommer
- ½ rode ui
- 6 Kalamata olijven
- 2 el tzatziki
Zo bereid je Griekse kipburger en tzatziki salade
- Doe het kippengehakt in een kom. Ontpit de Kalamata olijven en snijd ze fijn. Snijd ook de spinazie fijn. Doe de olijven, spinazie, komijn, oregano bij het kippengehakt. Pers de knoflook en kruimel de feta fijn en doe die bij het kippengehakt. Kneed nu alle ingrediënten door elkaar. Maak van het mengsel twee burgers.
- Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de burgers 4-6 minuten per kant.
- Snijd ondertussen de tomaat en komkommer in blokjes voor de salade. Snijd de rode ui in dunne ringen en halveer de Kalamata olijven. Meng de tomaat, komkommer, de helft van de rode ui en olijven door elkaar in een kom en doe daar de tzatziki doorheen.
- Rooster de volkoren boterhammen. Verdeel de romaine sla over het volkorenbrood. Beleg met een burger en top de burgers af met de tzatziki en rode ui. Garneer eventueel met wat peterselie. Serveer de salade bij de burgers.
Alle Slinc recepten mag je gebruiken als je wilt afvallen, dus ook deze Griekse kipburger met tzatziki salade. Wil je niet afvallen, maar gewoon gezond eten? Ook dan kun je de Slinc recepten aanhouden. Je krijgt alles binnen wat je nodig hebt.

Voedingswaarde
per eenpersoonsportie
- 515 kcal
- 31 gram vet, waarvan verzadigd 7,8 gram
- 32 gram eiwitten
- 23 gram koolhydraten
- 7 gram vezels

Kook je liever uit een receptenboek?
Ondanks dat je alle afval recepten ook online terug kunt vinden, zijn de Slinc kookboeken maar wát handig in de keuken. Heel makkelijk als je liever niet vanaf een beeldscherm kookt. En niks geen onhandig dik receptenboek dat dichtvalt als je staat te koken. Gebundeld in een makkelijk formaat blijft dit kookboek makkelijk open liggen.
De Slinc kookboeken zijn in 3 delen verkrijgbaar voor slechts € 16,99 per stuk.
Afvallen doe je samen
