Stamppot paksoi en tomaat
Paksoi is een langwerpige koolsoort en heeft in tegenstelling tot andere koolsoorten, zoals boerenkool en savooiekool, juist een milde smaak. De groente is vooral kenmerkend door zijn knapperige bite. Je ziet deze groente veel terug in de Aziatische keuken, maar leent zich ook prima voor een roerbakgerecht, als vulling voor een tortilla of in dit geval in een stamppot.

Paksoi
Paksoi bestaat 95% uit water en is daardoor laag in kcal, maar zit daarentegen juist bomvol vitaminen en mineralen. En dat brengt dit gerecht zo laag in kcal, dat een prima afwisseling is tijdens Slinc.
Tip: Wil je er liever nog een stukje vlees bij, kies dan voor een tartaartje of een zelfgemaakte magere bal gehakt.
Ingrediënten
- 1 knolselderij
- 500 gr kruimige aardappels
- 3 tomaten
- 2 struiken paksoi
- 2 tenen knoflook
- 3 bosuitjes
- 1,5 dl magere melk
- olijfolie
Zo bereid je Stamppot paksoi en tomaat
- Schil de aardappelen, was je en snijd ze in stukken. Maak de knolselderij schoon en snijd deze ook in stukken.
- Kook de aardappelen en de knolselderij samen in ongeveer 20 minuten gaar.
- Ontvel intussen de tomaten door ze in te kruisen en in kokend water te dompelen. Het velletje laat nu los. Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Verwijder de kleine maar harde kern van de paksoi, die in een halfronde tot kegelachtige vorm omhoogsteekt. Was de paksoi en snijd de groene bladeren en de stengels in dunne repen.
- Verwarm de olijfolie in een wok en pers de knoflooktenen erboven uit. Fruit de knoflook op een zacht vuur, voeg de tomaatblokjes toe. Hierna draai je het vuur hoger en schep de paksoi erdoor. Roerbak tot de bladeren beginnen te slinken. Als laatste voeg je de bosuitjes (in ringetjes gesneden) toe.
- Giet de aardappelsen knolselderij af en stamp ze met een stamper fijn. Meng er de melk door tot er een smeuïge puree ontstaat.
- Schep de roergebakken groenten door de puree, warm eventueel nog even op (op een zacht vuurtje) en maak op smaak met zout en versgemalen peper.
Alle Slinc recepten mag je gebruiken als je wilt afvallen, dus ook deze stamppot paksoi en tomaat. Wil je niet afvallen, maar gewoon gezond eten? Ook dan kun je de Slinc recepten aanhouden. Je krijgt alles binnen wat je nodig hebt.

Voedingswaarde
per eenpersoonsportie
- 285 kcal
- 11 gram vet, waarvan verzadigd 2 gram
- 9 gram eiwitten
- 37 gram koolhydraten

Kook je liever uit een receptenboek?
Ondanks dat je alle afval recepten ook online terug kunt vinden, zijn de Slinc kookboeken maar wát handig in de keuken. Heel makkelijk als je liever niet vanaf een beeldscherm kookt. En niks geen onhandig dik receptenboek dat dichtvalt als je staat te koken. Gebundeld in een makkelijk formaat blijft dit kookboek makkelijk open liggen.
De Slinc kookboeken zijn in 3 delen verkrijgbaar voor slechts € 16,99 per stuk.
Afvallen doe je samen
