Moe na eten
Waarom ben ik moe na eten?
Vermoeidheid na eten kan verschillende oorzaken hebben. Ik noem de 5 belangrijkste redenen van moe naar het eten die betrekking hebben op voeding. Want vermoeidheid na eten kan ook een andere (fysieke) verklaring hebben.
Moe na eten – 5 redenen
1. Overeten
Als je honger hebt, ben je geneigd om teveel te eten. Je ervaart namelijk pas 20 minuten later nadat je hebt gegeten een verzadigingsgevoel. Als voedsel vanuit je maag in je darmen komt, wordt het hormoon leptine aangemaakt. Dit geeft een signaal af aan je hersenen: ‘ik zit vol’. Zeker als je snel eet, schep je al snel een tweede bord avondeten op, omdat je nog honger ervaart.
Je kunt natuurlijk ook teveel eten, omdat je iets gewoon heel erg lekker vindt. Iedereen kent het teveel eten tijdens een barbecue van of een etentje in een restaurant.
Dat overeten, zorgt voor een grote oprekking van de maag. Een maag kan gemiddeld 1 liter bevatten, maar kan oprekken tot wel 3 liter. Hoe meer je de maag oprekt, hoe vermoeider je je voelt. Het hart moet namelijk harder pompen om bloed naar de maag en darmen te leiden, voor de vertering van al dat voedsel. Hoe meer je overeet, hoe harder het lichaam moet werken. En daarom voel je je zo moe na het eten.
2. Moe na eten suiker
Als je ‘witte producten’ eet, krijg je snelle suikers binnen die een negatieve invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Witte producten zijn gemaakt van bloem in plaats van volkoren meel. Denk aan: witbrood, witte rijst, pasta, pannenkoeken etc. Snelle suikers zitten ook verpakt in fastfood, toetjes, snoep en koek, maar komen ook in dranken als frisdrank, sapjes en alcohol. Deze zogenaamde enkelvoudige koolhydraten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt, maar ook weer snel daalt. Die dip in de suikerspiegel zorgt ervoor dat je je moe voelt na het eten van suiker (koolhydraten).
Voor een goede gezondheid en energie is het belangrijk om grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel te voorkomen. Wil je graag wat kilo’s afvallen? Dan is een stabiele bloedsuikerspiegel zelfs essentieel.
3. Slaperig na eten door instabiele bloedsuikerspiegel
Misschien eet je eigenlijk best gezond en suikerarm en herken jij jezelf niet in bovenstaand. Toch kan ook bij jou een instabiele bloedsuikerspiegel de oorzaak zijn dat je slaperig na eten bent.
Wat je eet en de momenten op de dag dat je eet, zijn bepalend voor je bloedsuikerspiegel. Een instabiele bloedsuikerspiegel wordt veroorzaakt door niet of te laat ontbijten, maaltijden overslaan, te weinig eten, niet voedzaam eten of teveel snelle suikers eten zoals hierboven uitgelegd.
Elke keer als je iets eet, stijgt je bloedsuikerspiegel. Als je te lang niet eet, kan deze ook enorm dalen. Je kunt zelfs een ‘suikerdip’ ervaren. Je gaat trillen en hebt direct iets nodig aan eten of drinken om je weer beter te voelen.
Ik zie vaak in mijn begeleiding vrouwen die onregelmatig eten. Dit veroorzaakt niet alleen een enorm trekgevoel bijvoorbeeld in de middag of avond, maar is ook de oorzaak voor een bloedsuiker die uit balans is. Daar heb je last van. Je voelt je meer futloos over de dag en hebt minder energie. Maar het verklaart ook waarom je slaperig na eten bent.
4. Vermoeidheid na eten – voedselintoleranties
Er is nog een andere reden waarom je last kunt hebben van vermoeidheid na eten als je gezond en suikerarm eet. Je kunt een voedselintolerantie hebben, zoals voor gluten of lactose. Deze voedselintoleranties kom ik veel tegen bij vrouwen in mijn begeleiding.
Lactose komt voor in alle dierlijke zuivelproducten, dus alles wat van de koe, geit of schaap komt. Denk aan producten zoals yoghurt, boter tot geitenkaas. Een lactose intolerantie is wanneer je darmen dit enzym niet, tot heel langzaam afbreekt.
Moe na eten brood
Merk jij dat je moe bent na het eten van brood? Dan is de kans groot dat je een intolerantie voor gluten hebt. Vaak gaat dit ook gepaard met een opgeblazen gevoel. Gluten zitten in heel erg veel producten, dus wellicht voel jij je vaker slaperig na het eten.
5. De darmflora is verstoort
Je kunt je ook moe voelen na eten, als de opname van de voedingstoffen niet optimaal is. Je eet misschien wel gezond, maar de opname gaat niet goed.
Dit kan ontstaan door een verstoring in de darmflora. De goede en slechte bacteriën in je darmen dragen namelijk bij aan vertering van voedsel en de opname van voedingstoffen. Alle cellen in je lichaam zijn afhankelijk van de toevoer van voedingstoffen. Bij een verstoring in deze balans, ontstaat er een tekort. Ondanks dat je een gezonde maaltijd nuttigt, voel je je moe na het eten.
Een verstoring van de darmflora kan ontstaan door het eten van teveel suiker. Dit is de voedingsbodem voor de slechte bacteriën. Die krijgen de overhand en de balans is weg. Ook kan een verstoring ontstaan door te eenzijdig eten, te weinig beweging, ziekte, diarree en gebruik van antibiotica. Ik adviseer na het gebruik van antibiotica daarom ook altijd probiotica om de darmflora te ondersteunen in herstel.
6 Tips om vermoeidheid na eten te voorkomen
1. Eet regelmatig en voedzaam
Elke 2 tot 2,5 uur voedzaam eten zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt voor een goede gezondheid, een stabiel gewicht en als je wilt afvallen: voor een goed resultaat op de weegschaal. Maar het zorgt ook voor een goede energie. Dus hoe stabieler de bloedsuiker, hoe beter je energie is. Je voelt je fit en energiek.
2. Maak een wandeling na het eten
Maak een wandeling na het eten in plaats van op de bank te ploffen. Een rustige wandeling na het eten ondersteunt je spijsvertering. Je hoeft niet meteen een uur te wandelen, 20 tot 25 minuten rustig wandelen is voldoende maar heel effectief. Je ondersteunt je maag- en darmstelsel in de vertering van voedsel.
3. Gezond eten en bewegen
Door gezond te eten en beweging houd je de darmflora goed in balans. Vezelrijk eten zoals volkoren producten, peulvruchten, groente en fruit zijn goede voeding voor je goede bacteriën in de darmen. Hierdoor blijft je darmflora goed in balans en is de opname van voedingstoffen het meest ideaal. Gezond eten zorgt naast alle nodige voedingstoffen ook voor een goede verzadiging.
Ook bewegen, minimaal een halfuur per dag, draagt bij aan een gezonde darmflora en ondersteunt het immuunsysteem. Je hoeft niet meteen aan sporten te denken, 30 minuten fietsen of wandelen per dag is een hele goede beweging. Meer beweging mag natuurlijk altijd.
4. Gebruik een eetschema
Vind je het lastig om een start te maken in regelmatig en gezond eten? Slinc. helpt jou met een duidelijk eetschema voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Voedzaam eten en ritme in de dag. Je blijft met Slinc. alles eten: koolhydraten, eiwitten en vetten en voedt het lichaam optimaal. Je voelt je dus ook optimaal. Geen vermoeidheid meer na het eten.
Wil je tegelijk wat kilo’s kwijt? Start dan met Fase 1 Slinc Afslanken. Wil je niet afvallen, maar wel een duidelijk schema in gezond eten en regelmaat? Volg dan Fase 2 Balans.
5. Laat je testen op intoleranties
Vermoed je een gluten- of lactose intolerantie? Je kunt jezelf hierop laten testen bij de huisarts of een orthomoleculair therapeut.
Je kunt het vermoeden op een lactose intolerantie ook zelf testen door een tijd geen zuivelproducten te gebruiken. Dat kan simpelweg al door yoghurt, kwark en melk weg te laten of te vervangen door plantaardige zuivelproducten. Denk aan soja, haver, rijst, kokos producten. Voel je je beter? Minder moe en minder opgeblazen? Dan heb je daar je antwoord al.
Gluten is wat complexer, omdat dat echt in zoveel producten zit verwerkt. Dus dit krijg je gedurende de dag veel binnen. Je zou een glutenvrij programma kunnen proberen om te voelen of dit voor jou verschil maakt.
6. Beperk overeten en suikers
Het lichaam overbelasten met teveel eten en geraffineerde suikers vermoeid. Doe ik dat dan nooit? Tuurlijk wel! Ook ik kan mezelf weleens te buiten gaan als ik een avond uiteten ga. Dan start ik met een voorgerecht weggespoeld met wijn, een hoofdgerecht en voorruit… ook dat toetje nog. Ik ken dat gevoel echt wel van een buik die op ontploffen staat. Het gaat erom dat het een uitzondering is en geen regel.
Zit jij regelmatig uit te buiken op de bank? Voel je je vaak moe na eten? Beperk overeten en het eten van suikers. Zorg dat het uitzonderingen zijn en geen regel.
Schep je in de avond vaak een 2de bord eten op? Vaak is veel honger in de avond ook een gevolg van te weinig en onregelmatig eten overdag. Dus neem ook je eetritme op de dag onder de loep.
Probeer daarnaast minder snel te eten. Neem de tijd, leg regelmatig je bestek even neer. Zorg ervoor dat je meer kauwt. Een simpele tip is bijvoorbeeld een paar rauwe worteltjes naast je eten. Dit zorgt dat je goed kauwt en het langer duurt voordat je je eten op hebt.
Moe na het eten
Waarom word ik zo moe na het eten?
Moe na eten kan verschillende redenen hebben, ik benoem de 5 belangrijkste redenen:
- Overeten: teveel in 1x eten
- Het eten of drinken van ‘snelle suikers’
- Een instabiele bloedsuikerspiegel
- Voedselintolerantie(s)
- Een verstoorde darmflora
Welk eten maakt je moe?
Het eten van witte producten maakt moe. Dit zijn producten gemaakt van bloem in plaats van volkoren meel. Ze bevatten snelle suikers die uiteindelijk een dip geven in je bloedsuikerspiegel. Daar word je moe van. Witte producten zijn bijvoorbeeld witbrood, witte rijst, pasta, pannenkoeken etc. Snelle suikers zitten ook verwerkt in fastfood, toetjes, snoep en koek, maar komen ook in dranken als frisdrank, sapjes en alcohol.Is slapen na eten goed?
Ik raad het af om na het eten te slapen. Het lichaam kan hierdoor het voedsel niet goed verteren. Sterker nog, in plaats van een uiltje te knappen op de bank na het eten, adviseer ik om juist een blokje om te lopen. Een rustige wandeling na het eten ondersteunt juist de spijsvertering. Voel jij je moe na eten? Bekijk mijn tips en voorkom vermoeidheid na eten.Kun je moe worden van suikers?
Zeker! Suikers zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel snel stijgt, maar ook weer snel daalt. Die dip in de suikerspiegel zorgt ervoor dat je je moe voelt na het eten van suiker (koolhydraten). Wil jij je graag meer energiek en fit voelen? Voorkom grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel door meer regelmatig en voedzaam te eten.