Pompoensoep met geroosterde kikkererwten en toast
We gebruiken pompoen om uit te snijden voor Halloween, maar het is ook gewoon een groente die je kunt eten. En zeker pompoensoep is voor veel mensen een favoriet.
Pompoensoep
Pompoen staat niet in je Slinc voedingslijst, omdat je bloedsuikerspiegel hier meer van stijgt dan andere groente. Door pompoen te combineren met de kikkererwt, die juist zorgt voor een hele stabiele bloedsuikerspiegel, kun je deze pompoensoep prima eten tijdens afvallen met Slinc.
Kikkererwten
Zo klein als de kikkererwt is, zo bomvol zit ie met alles wat je nodig hebt: vezels, koolhydraten en eiwitten. Echt een powerbolletje dus deze erwt. De hoeveelheid vezels én eiwitten in kikkererwten zorgen voor een langzame en gelijkmatige vertering waardoor je een lang vol gevoel hebt. Ik gebruik in dit recept kikkererwt uit blik. Het is natuurlijk beter om de gedroogde variant te gebruiken (en die te weken), maar dat vraagt veel bereidingstijd. Maar heb je tijd, doe het dan zeker! De kikkererwt behoudt zo veel meer voedingstoffen.
Alle Slinc recepten mag je gebruiken als je wilt afvallen, dus ook deze pompoensoep met geroosterde kikkererwten en toast Wil je niet afvallen, maar gewoon gezond eten? Ook dan kun je de Slinc recepten aanhouden. Je krijgt alles binnen wat je nodig hebt.
Ingrediënten
Voor de pompoensoep met wortel
- 250 gram flespompoen = ± 1/2 flespompoen (of gebruik heel handig kant-en-klare pompoenblokjes uit de diepvries)
- 500 gram wortel
- 1 blokje groenten bouillon minder zout
- 125 ml Alpro cuisine light of kokosmelk
- 2 plakjes gember
- 100 gram kikkererwten uit blik
- paprikapoeder, scheutje sesamolie en snufje kerriepoeder
- ½ tl kaneel
- 2 tl Euroma Marokkaanse stoofgroente kruiden (optioneel)
Toppings (optioneel)
- Wortel rasp
- 1 el pompoenpitten
- 4 pecannoten
- 1 tl chili vlokken
De soep is voor vier personen of voor twee personen voor twee dagen.
Voor de toast
- 2 à 3 sneden volkoren (vloer)brood
- 40 gram pompoen hummus
- 1/2 bol mozzerela
- ± 1/3 courgette
- 1 tl olijfolie
- 1 el pompoenpitten
- 6 pecannoten
- 1 tl chili vlokken
- Italiaanse kruiden na wens
Zo bereid je Pompoensoep met geroosterde kikkererwten en toast
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Breng 1 liter water in een ruime pan aan de kook met het bouillon blokje.
- Schil de wortels en snijd ze in plakjes. Verwijder de schil en zaden van de pompoen en snijd in blokjes. Als de pompoen te hard is om te schillen of snijden, verwarm de pompoen dan 3 tot 5 minuten in de magnetron, dan gaat het makkelijker.
- Zodra het water kook voeg je de pompoen, wortel en de schijfjes gember toe gedurende 15-20 minuten. De groenten moeten namelijk goed gaar zijn.
- Giet vervolgens de kikkererwten af en dep ze heel goed droog. Meng met wat paprikapoeder, olie en een snufje kerriepoeder tot alle kikkererwten gekruid zijn. Laat de marinade even 5 minuten intrekken. Ondertussen kun je aan de slag gaan met de toasts.
- Rooster de kikkererwten voor ongeveer 15 min in de oven en doe de toast er ongeveer 10-15 minuten erbij in.
- Als de groenten gaar zijn voeg je de kaneel, kruiden en room/kokosmelk toe. Pak een staafmixer en pureer de soep. Als de soep nog wat dik is voeg je er gewoon nog wat water een toe.
- Doe de kikkererwten in een apart bakje. Het is namelijk lekkerder om deze pas in de soep te doen wanneer je gaat eten. Ook de toppings kun je het best op het laatst toevoegen.
- Serveer de soep met toast en genieten maar!
Zo maak je de toast
- Smeer het brood in met de hummus. Snijd de mozzarella en courgette in dunne plakjes. Smeer de plakjes courgette even in met wat olijfolie en breng op smaak met wat peper en zout. Verdeel eerst de mozzarella over de hummus en vervolgens de courgette.
- Hak de pecannoten grof en verdeel deze samen met de pompoenpitten over het brood. Strooi er nog wat chili vlokken en eventueel nog wat Italiaanse kruiden overheen.
Voedingswaarde
per eenpersoonsportie
- 644 kcal
- 37 gram vet, waarvan verzadigd 8 gram
- 24,8 gram eiwitten
- 44,7 gram koolhydraten
Kook je liever uit een receptenboek?
Ondanks dat je alle afval recepten ook online terug kunt vinden, zijn de Slinc kookboeken maar wát handig in de keuken. Heel makkelijk als je liever niet vanaf een beeldscherm kookt. En niks geen onhandig dik receptenboek dat dichtvalt als je staat te koken. Gebundeld in een makkelijk formaat blijft dit kookboek makkelijk open liggen.
De Slinc kookboeken zijn in 3 delen verkrijgbaar voor slechts € 16,99 per stuk.