Groentespies voor op de BBQ
Bij een barbecue denken we meteen aan vlees, veel vlees. Maar met wat creativiteit maak je de meest lekkere groentespiesjes voor de bbq die je onbeperkt mag eten, ook tijdens Slinc. Zo eet je toch mee van de bbq, maar ruil je het vele vlees in voor groente. Hieronder 10 ideeën voor groentespies bbq.

10x groentespies BBQ
Ben je met afvallen met Slinc bezig? Vul de groentespiesjes aan met nog een stukje mager vlees of vis van de bbq. Denk aan kip(spies), biefstuk, garnalen, zalm etc. Neem 1 of 2 stukjes vlees. Eet je er graag stokbrood bij? Eet dan 1 stuk vlees en 2 stukjes stokbrood.
Snijd je groente in kleine blokjes en rijg ze aan ene stokje. Je kunt zelf bepalen welke groente je kiest en welke variatie je maakt, maar hieronder wat recepten voor groente op de barbecue ter inspiratie. 10 heerlijke groentespiezen bbq.
Tip: leg de stokjes eerst in het water, dan verbranden ze niet op de bbq.
Zo maak je alle groentespiesjes voor op de bbq.
Vegetarische kebab stick
Voor 12 tot 15 groentespies bbq:
- 1 bakje (kastanje)champignons
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 bakje cherrytomaten
- ¾ courgette
- 1 rode ui
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 teentjes knoflook
- Sap van 1 limoen
- ½ tl gedroogde oregano
- ½ tl gedroogde basilicum
Zo maak je de vegetarische kebab stick
- Snijd je groente in kleine blokjes en rijg ze aan een stokje. Meng de olijfolie, limoensap, oregano en basilicum in een bakje en verdeel over de spiesjes heen.
- Leg de groentespiesjes op de barbecue en haal ze er vanaf wanneer ze gaar zijn.
Variatietip: gebruik zoete aardappel. Schil de aardappel en snijd hem in grote blokjes. Kook de stukjes eerst in het water zodat ze wat zachter zijn. Je kunt ze ook in de magnetron verhitten totdat ze wat zachter zijn. Niet te zacht, want anders vallen ze uit elkaar op het stokje.
Als je aardappel gebruikt op je stick, eet dan geen stokbrood.
Gemiddelde voedingswaarde
per groentespies bbq
- 50 kcal
- 3,1 gram vet, waarvan verzadigd 0,4 gram
- 1,4 gram eiwitten
- 3 gram koolhydraten
- 1,5 gram vezels
Gegrilde courgette
Voor 2 porties:
- 1 courgette
- 1 el olijfolie
- Zeezout en peper
Zo maak je de gegrilde courgette
- Was de courgette en snij deze verticaal in grote plakken.
- Besprenkel met wat olijfolie en leg ze op de bbq.
- Als ze gaar zijn, doe er dan wat zeezout op en een beetje peper.
Gemiddelde voedingswaarde
per portie
- 72 kcal
- 5,3 gram vet, waarvan verzadigd 0,9 gram
- 2 gram eiwitten
- 3,5 gram koolhydraten
- 1,4 gram vezels
Groentepakket
Champignons, gele paprika, cherrytomaatjes, 4 takjes rozemarijn, peper en zout, 2 eetlepels olijfolie. Pak twee vellen aluminiumfolie en leg daar de gesneden groente op. Bestrooi met wat peper en zout en besprenkel met wat olijfolie. Leg er vervolgens per pakje 2 takjes rozemarijn op. Vouw de pakketjes dicht en leg voor 20 min op de bbq totdat de groente gestoomd zijn.
Voor 2 pakketjes:
- 12 champignons
- 1 gele paprika
- 10 cherrytomaatjes
- 4 takjes rozemarijn
- Peper en zout
- 2 eetlepels olijfolie
Zo maak je het groentepakket
- Pak twee vellen aluminiumfolie en leg daar de gesneden groente op.
- Bestrooi met wat peper en zout en besprenkel met wat olijfolie.
- Leg er vervolgens per pakje 2 takjes rozemarijn op.
- Vouw de pakketjes dicht en leg voor 20 min op de bbq totdat de groente gestoomd zijn.
Gemiddelde voedingswaarde
per pakket
- 133 kcal
- 10,8 gram vet, waarvan verzadigd 1,7 gram
- 2,4 gram eiwitten
- 4,8 gram koolhydraten
- 3,6 gram vezels
Maïs spiesjes
Voor 8 spiesjes:
- 2 maïskolven
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 1 ui
- 8 champignons
Voor de marinade:
- 4 el olijfolie
- 1 teen knoflook
- 3 takjes tijm
- 1 takje rozemarijn
- 2 takjes basilicum
- 2 takjes oregano
Zo maak je de maïs spiesjes
- Hak alle groente fijn en voeg ze toe aan de olie.
- Pers de knoflook uit. Kook de maïskolf in 8 min gaar.
- Laat de maïs afkoelen en snij deze in vieren. Maak de spiesjes en bestrijk de sticks met de kruidenolie.
Gemiddelde voedingswaarde
per portis
- 86 kcal
- 5,7 gram vet, waarvan verzadigd 0,8
- 1,5 gram eiwit
- 6 gram koolhydraten
- 1,9 gram vezels
Mosterd spruitjes
500 gram spruitjes. Schil de spruitjes en snijd aan beide kanten de uiteinde eraf. Kook de spruitjes eerst in een pan met water tot ze wat zachter zijn. Giet ze af en spoel af met koud water. Dep ze wat droog met een theedoek. Maak een marinade van 2 eetlepels olijfolie, 2 theelepels mosterd, zout en peper. Doe de spruitjes in een kom en roer de marinade erdoorheen. Laat dit een halfuurtje intrekken.
Broccoli spies
Champignons, rode paprika, ui en broccoli roosjes. Kook de broccoli eerst even in water zodat het wat zachter wordt.
Regenboog spies
Cherry tomaten, rode paprika, oranje paprika, rode ui, gele courgette, gele paprika, groene courgette, groene paprika, rode ui, paarse aardappel. Maak een marinade van 3 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels balsamico azijn, 2 teentjes knoflook. Giet de marinade over de sticks of gebruik een kwastje. Bestrooi met wat zeezout en zwarte peper.
Kook de aardappeltjes eerst kort in water of verhit ze in de magnetron totdat ze wat zachter zijn.
Super easy sticks
Courgette, gele paprika, cherry tomaten, baby maïs, courgette.
Ingrediënten
Voor 12 tot 15 groentespies bbq:
- 1 bakje (kastanje)champignons
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 bakje cherrytomaten
- ¾ courgette
- 1 rode ui
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 teentjes knoflook
- Sap van 1 limoen
- ½ tl gedroogde oregano
- ½ tl gedroogde basilicum
Zo bereid je Groentespies voor op de BBQ
Zo maak je de vegetarische kebab stick
- Snijd je groente in kleine blokjes en rijg ze aan een stokje. Meng de olijfolie, limoensap, oregano en basilicum in een bakje en verdeel over de spiesjes heen.
- Leg de groentespiesjes op de barbecue en haal ze er vanaf wanneer ze gaar zijn.
Variatietip: gebruik zoete aardappel. Schil de aardappel en snijd hem in grote blokjes. Kook de stukjes eerst in het water zodat ze wat zachter zijn. Je kunt ze ook in de magnetron verhitten totdat ze wat zachter zijn. Niet te zacht, want anders vallen ze uit elkaar op het stokje.
Als je aardappel gebruikt op je stick, eet dan geen stokbrood.

Voedingswaarde
Gemiddelde voedingswaarde
per groentespies bbq
- 50 kcal
- 3,1 gram vet, waarvan verzadigd 0,4 gram
- 1,4 gram eiwitten
- 3 gram koolhydraten
- 1,5 gram vezels

Kook je liever uit een receptenboek?
Ondanks dat je alle afval recepten ook online terug kunt vinden, zijn de Slinc kookboeken maar wát handig in de keuken. Heel makkelijk als je liever niet vanaf een beeldscherm kookt. En niks geen onhandig dik receptenboek dat dichtvalt als je staat te koken. Gebundeld in een makkelijk formaat blijft dit kookboek makkelijk open liggen.
De Slinc kookboeken zijn in 3 delen verkrijgbaar voor slechts € 16,99 per stuk.
Afvallen doe je samen
