Tips! die groente eten leuk maken
Meer groente eten
Groente eten draagt dus bij aan een betere stofwisseling en daarmee een hogere (vet)verbranding. Wil je graag afvallen? Hoe meer groente je eet, hoe beter je afvalt.
Voedingsdeskundige Rachel Hulshof
Ik adviseer om per dag minimaal 400 gram groente te eten. Dat lijkt veel, maar als je al 200 gram groente toevoegt aan je lunch en 200 gram aan het avondeten, dan zit je daar sneller aan dan je denkt. En ja, 200 gram sla is heel veel, maar met rauwkost of een groentesoep zit je daar sneller aan dan je denkt.
Vind je het lastig om meer groente te eten bij de lunch? Ik zet alle groente tips voor je op een rij om groente eten leuker en lekkerder te maken.
Groente tips
Tips! om meer groente eten leuker te maken:
- Breng wat meer variatie in je rauwkost. Vaak blijf je steken op komkommer en tomaat. Ga naar de groente afdeling en bekijk alle groente, vooral groente die je normaal niét eet.
- Bij groente eten denken veel mensen meteen aan warme groente, bijvoorbeeld gekookt of gewokt. Maar veel groente kun je ook rauw te eten! Probeer het eens met: bloemkool, broccoli, spruitjes, bleekselderij, radijs, venkel, wortelen, paprika. Dit zijn groentes waar je veel op moet kauwen. En dat is juist goed, want je spijsvertering begint al in je mond bij het kauwen van eten.
- Zorg voor verschillende kleuren in je bakje. Kies voor 4 soorten groenten die allemaal een andere kleur hebben. Leuk voor het oog, maar ook zeker voor je lichaam. Hoe meer verschillende kleuren, hoe meer verschillende voedingsstoffen je binnenkrijgt, hoe harder het lichaam werkt, hoe hoger de (vet)verbranding.
Meer groente eten met deze tips
- Om je verbranding hoog te houden, is het dus goed om te blijven variëren. Daag jezelf uit om elke keer andere groente te kopen. Had je deze week bloemkool, wortel, radijs en bleekselderij koop dan de week erna vier andere groentes zoals: broccoli, paprika, venkel en sla.
- Bereid het snijwerk voor. Ik sta ’s ochtends soms wel 15 min mijn groentebakje te snijden. Heb je ’s ochtends niet veel tijd, snijd dan ’s avonds je rauwkost bakje alvast voor de volgende dag of bereid je salade alvast voor.
- Je kunt natuurlijk ook een salade maken. Sla is er in veel verschillende soorten, maar doe het eens anders. Je kunt ook witte kool, witlof, rode kool of baby spinazie als basis gebruiken voor een salade. Of gebruik het in combinatie met sla.
Salade als groente
- Een salade hoeft niet altijd heel gevuld te zijn. Een tomaatje en ui erdoor kan al genoeg zijn. Of een frisse touch met zilvervliesuitjes of augurk.
- Fleur je salade of rauwkost op met een dressing. Een hele simpele dressing is 2 el olijfolie, 1 el balsamico azijn, 1 tl mosterd, peper en zout. Rauwe olijfolie is heel goed voor de stoelgang, zeker tijdens afvallen met Slinc. Je hoeft een dressing niet altijd alleen maar door de sla te gebruiken. Je kunt deze ook gebruiken over gesneden groente. Hou je van spicy, doe dan door de dressing nog wat sambal.
- Maak een tonijnsalade; lekker als beleg op je cracker, maar je hebt ook meteen al je groente binnen. Gebruik hiervoor ijsbergsla, 1 rode ui, ½ komkommer en een 1 tomaat. Snijd alles heel klein en meng het door elkaar. Doe de tonijn op waterbasis erbij (laat eerst uitlekken). Beetje olijfolie erdoorheen en op smaak brengen met zeezout. Super simpel, maar zoooo lekker!
- Wil je een extra smaakmaker voor je gesneden groente? Kies voor een kruid als bieslook, peterselie of basilicum blaadjes. Dat geeft net even een andere smaak.
- Denk ook eens aan augurkjes voor wat extra smaak. Je hebt ook hot augurken, die zijn lekker spicy. Heet eten is goed voor je stofwisseling, dus gebruik rustig wat sambal of mosterd in je dressing.
Groentesoep als groente
- Je mag ter afwisseling ook een groentesoep maken. Deze broccoli courgette soep is heel makkelijk te maken en zit bomvol vezels, vitaminen en mineralen. Eet niet te vaak soep in plaats van groente, want het is belangrijk dat je blijft kauwen. We hebben dat gebit niet voor niets, kauwen heeft een belangrijke functie in je spijsvertering.
Nog meer groente tips
- Dit klinkt gek, maar snijd groentes eens in een ander vorm of dikte. Je eetbeleving is hierdoor anders, waardoor de groente ineens anders kan smaken. Snijd alles eens wat kleiner dan je gewend bent. En dat kan zo simpel zijn als een snoeptomaatje of radijs door de midden snijden of zelfs in 4-en. Eten doe je namelijk met al je zintuigen, ook met je wat je ziet. Als iets er voor het oog aantrekkelijker uitziet, vind je het lekkerder. Hieronder een simpel voorbeeld van komkommer in plakjes, blokjes, reepjes, met en zonder schil.
- Groente die je overigens niét rauw mag eten zijn: champignons en sperziebonen. Deze laatste bevatten de natuurlijke giftige stof lectine, die door het koken onschadelijk wordt. Als je gevoelige darmen hebt, is vaak het eten van rauwe kool en spruitjes ook af te raden.
- Heb je groente over van je avondeten? Bewaar die voor de lunch de volgende dag. Vaak is gekookte groente ook lekker koud. Of gebruik het als garnering door je salade.
- Heb je een keer wat meer tijd ’s middags, maak dan een gevulde omelet. Gebruik 2 eieren en de rest vul aan met alles wat je lekker vindt aan groente. Champignons, ui, paprika etc. Bak de eieren in 1 el olijfolie. Eieren bevatten veel eiwit, dat ervoor zorgt dat je lang vol zit. En ook lekker in het weekend als ontbijt. Dan wissel je gewoon je lunch en ontbijt met elkaar om.
Meer groenten eten
Ik hoop dat ik je met deze groente tips heb geïnspireerd om meer groenten te eten. Groente is laag in calorieën, maar zit vol met allerlei voedingstoffen die gezond zijn voor je lichaam. Wil jij graag een gezondere leefstijl maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Slinc maakt het makkelijk voor je.